Mat och dryck - översikt

Vegetariska koster till barn

Barn kan äta växtbaserad kost oavsett ålder. Detta förutsätter dock att kosten tillgodoser energi- och näringsbehov, innehåller berikade produkter samt att nödvändiga näringsämnen vid behov läggs till.

Bakgrund

Allt fler väljer idag att äta mer av växtbaserad mat och utbudet av vegetariska alternativ i butik och på restauranger har ökat närmast explosionsartat. Detta är en positiv utveckling både för hälsan och för miljön. En mer växtbaserad kost med mycket grönsaker, baljväxter, frukt, bär, nötter och fröer är förknippad med stora hälsofördelar och ett minskat köttätande ger även en mindre klimatpåverkan (1–3). Att barn tidigt erbjuds sådan mat är därför fördelaktigt.

Samtidigt är en uteslutande växtbaserad kost inte näringsmässigt fullvärdig. För att tillgodose kroppens näringsbehov krävs därför berikade produkter och ibland även tillskott med näringsämnen,  (4–6). Små barn har dessutom ett högt energi- och näringsbehov per kilo kroppsvikt, vilket ställer höga krav på matens sammansättning och föräldrars kunskap i bland annat näringslära (1). The European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) skriver i sin rapport från 2017 att vegankost endast bör ges till barn under adekvat medicinskt eller nutritionellt överseende och att föräldrar behöver förstå allvaret i riskerna vid bristande följsamhet till de behov av tillskott som kosthållningen innebär (7).

Det är viktigt att barnhälsovården bemöter alla familjer med ett öppet sinne och med respekt (8). Detta gäller även olika val av kost. Majoriteten av dem som väljer att äta helt växtbaserat är väl pålästa, kunniga och lyhörda för barnets behov och lyckas ofta tillgodose barnets nutritionella behov. Det är dock en skillnad på det lilla, växande barnets behov och förälderns egna och där behöver barnhälsovården möta upp och stötta föräldrar för att säkerställa ett fullgott energi- och näringsintag över tid (9–10). Enligt barnkonventionen, artikel 24, ska det säkerställas att alla grupper i samhället, särskilt föräldrar och barn, får information om och har tillgång till undervisning om bland annat näringslära (11).

För alla

För alla vid behov

För alla

  • Främja hälsosamma matvanor och ett adekvat energi- och näringsintag: (Se faktaruta nedan).
  • Identifiera barn som ges en helt växtbaserad kost (vegankost) samt barn med risk för otillräcklig vegetarisk kost enligt kapitlet nedan "Samtalsunderlag för att bedöma behov av ytterligare insatser".
  • Identifiera gravida och ammande som äter en helt växtbaserad kost. Säkerställ tillräckligt intag av bland annat vitamin B12.
  • Uppmärksamma ohälsosamma matvanor, oavsett val av kost.

För alla vid behov

Vid identifierad

  • Helt växtbaserad kost.
  • Exklusionskost (en eller flera livsmedelsgrupper utesluts utan att ersättas).
  • Ensidig kost.
  • Frånvaro av berikade produkter och/eller tillskott vid behov.
  • Otillräcklig kunskap hos förälder/vårdnadshavare.

Åtgärd:

  • Erbjuda stöd, hälsovägledning, insatser och uppföljning efter behov.
  • Tvärprofessionell samverkan: - inom BHV med till exempel dietist och läkare.
  • Dietist kan bedöma behov av och rekommendera tillbörligt tillskott av enstaka näringsämnen eller multivitamin med lämplig sammansättning, dosering och administrationsväg.
  • Vid behov bedömning av nutritionsstatus via provtagning (läkare).

Uppföljning:

Det är viktigt att följa upp mat, ätande och tillväxt vid samtliga BVC-besök eftersom matvanor förändras med tiden. Ta gärna hjälp av denna: Samtalsunderlag växtbaserad kost

För alla vid behov

Vid behov av ytterligare insatser

Helt växtbaserad kost med samtidig förekomst av:

  • Bristande tillväxt.
  • Oro över näringsintag.
  • Uppvisade tecken på näringsbrist.
  • Matsvårigheter som till exempel selektivt ätande, liten aptit etc.
  • Om berikade produkter och tillskott ej används.
  • Födoämnesallergi
  • Omsorgssvikt utifrån barnets behov av näring.
  • Psykisk ohälsa eller tidigare ätstörning hos förälder som påverkar förhållande till mat och ätande.

Åtgärd:

  • Remiss till annan vårdgivare t.ex. dietist, barnklinik, barnmottagning.
  • Vid omsorgssvikt samverkan med socialtjänst.

Samtalsunderlag för att bedöma behov av insatser

För att bedöma barnets intag och behov av insatser av till exempel dietist kan detta samtalsunderlag växtbaserad kost användas som stöd.

Växtbaserad kost och små barn

Olika anledningar till att välja växtbaserad kost

Det finns många olika anledningar till att människor väljer att äta helt eller delvis växtbaserad kost. De tre huvudsakliga anledningarna till den ökade populariteten är av miljömässiga, hälsomässiga och djuretiska skäl. För en del är det även en del i en religiös eller spirituell övertygelse. En del väljer även att äta mer vegetarisk mat utifrån ekonomiska aspekter (12). 
Det är även bra att ha i åtanke att en växtbaserad kost, eller annan strikt exklusionskost, kan vara en del av en ätstörning genom möjligheten att kunna kontrollera sin kost och vikt. Det kan därför vara värdefullt att fråga föräldrarna om de har eller har haft ätstörningsproblematik. Man bör vara uppmärksam på signaler som överdrivet fokus på hälsa, barnets vikt och ätande, mängden fett i barnmaten, begränsningar och konflikter i matsituationen (13–14).

Växtbaserad kost är lämpligt i livets alla stadier

Vegetarisk kost, inklusive helt växtbaserad kost, har från forsknings- och myndighetshåll relativt samstämmigt bedömts vara lämplig i livets alla stadier, inklusive under graviditet, amning samt späd- och småbarnsåren. Detta under förutsättning att den är välplanerad och innehåller tillräckligt med näring och inkluderar berikade produkter och kosttillskott vid behov (1). Det är viktigt att föräldrarna har god kunskap i näringslära och är införstådda i barns speciella behov, så att de kan erbjuda sina barn en välbalanserad kost (5).
Till skillnad från ovan beskrivna kost, avråds barn från extrema varianter av växtbaserade koster, som till exempel makrobiotisk kost och kost som är helt fruktbaserad. Dessa koster anses olämpliga och avråds helt till barn (9).

Helt växtbaserad kost passar alla åldrar men inte alla individer

En helt växtbaserad kost kan därmed passa alla åldrar, men däremot inte alltid alla individer. För en del barn kan det till och med vara direkt olämpligt. Det kan röra sig om barn med extra stort energi- och näringsbehov, till exempel bland barn som är för tidigt födda, har bristande tillväxt, födoämnesallergier eller är selektiva i sitt matval. För dessa barn kan en helt växtbaserad kost vara otillräcklig.
I de fall där barn bedöms ha ett inadekvat energi- och näringsintag behöver vården nyttja sin professionella kunskap och utifrån barnets bästa, resonera med föräldrar om behov av att inkludera livsmedel för att säkerställa barnets hälsa och utveckling. Här kan dietister och läkare bidra med sin kompetens som ett stöd för BHV-sjuksköterskan.

Den växtbaserade kostens fördelar och utmaningar


Fördelar 

  • Miljömässigt - mindre klimatpåverkan med större andel växtbaserad mat och mindre del animaliska livsmedel (15).
  • Hälsomässiga - minskad risk för sjukdomar som hjärtkärlsjukdomar, men även cancer, diabetes mellitus typ 2, högt BMI (16).
  • Genom att tidigt introducera barn för mer växtbaserade livsmedel kan preferenserna för sådan mat påverkas för hela livet (17).
  • Lägre matkostnader.

Utmaningar 

  • Ökad risk för otillräckligt energi- och/eller näringsintag om kosten inte är välplanerad, med risk för näringsbrister och dess följder.
  • Mer tidskrävande att planera och komponera fullvärdiga måltider.
  • Kräver mer intresse och kunskap kring näringslära och näringsbehov hos föräldern för att få kosten fullvärdig.
  • Hel- och halvfabrikat är inte alltid näringsmässigt jämförbara med konventionella produkter och innehållet av salt och mättat fett kan även för dessa produkter vara högt.

Är all vegetarisk mat hälsosam?

I dag sätter många likhetstecken mellan vegetarisk kost och en hälsosam kost. Det finns dock många vegetariska hel- och halvfabrikat som är rika på salt och mättat fett och därmed inte nödvändigtvis mer hälsosamma än sina motsvarande produkter med kött. Det många kanske inte tänker på är att dessa produkter sällan heller bidrar med samma näring som ursprungsprodukterna med till exempel kött, fisk eller mjölk. Ofta är till exempel innehållet av järn och B12 betydligt lägre och med lägre biotillgänglighet i de vegetariska alternativen. Ofta saknas även berikning av produkterna för att kunna likställas näringsmässigt med ett animaliskt alternativ.

Om den vegetariska maten är hälsosam och näringsrik beror alltså helt på vilka livsmedel som inkluderas och exkluderas, på samma sätt som vid en blandkost. Det är därför viktigt att granska näringsinnehållet på de produkter som väljs.

Helt växtbaserad kost under graviditet och amning

Gravida och ammande uppmanas av Livsmedelsverket att upplysa både barnmorska såväl som BHV-personal om de äter en helt växtbaserad kost och att de kan vara i behov av att träffa en dietist för att se över näringsintag och få individanpassade råd.

Näringsstatus avspeglar sig i bröstmjölken och därmed är det viktigt att identifiera om den ammande äter en helt eller delvis växtbaserad kost och har ett adekvat näringsintag  (1). Näringsstatus kan bedömas med hjälp av provtagning.

Läs mer här:
Vegokunskap för gravida och ammande- livsmedelsverket.se
Samtalsunderlag växtbaserad kost

Barn 0–1 år

Bröstmjölk och bröstmjölksersättning

Bröstmjölk är den bästa maten för det lilla barnet. Det är viktigt att den ammande vid en växtbaserad kosthållning tillgodoser sitt behov av vitamin B12 via berikade livsmedel och/eller kosttillskott för att även täcka barnets behov (18–19). I de fall där den ammande äter helt växtbaserat och INTE har intagit B12-berikade livsmedel eller tillskott under graviditeten bör barnet få vitamin B12 direkt från födseln. Rådgör i dessa fall med läkare. Om föräldrar väljer att ge små barn i huvudsak växtbaserad kost är det bra om barnet får bröstmjölk längre än under första levnadsåret, eftersom det då blir lättare att täcka barnets energi- och näringsbehov (2).

Om barnet av olika skäl inte kan få bröstmjölk alls eller i otillräcklig mängd, är industrins bröstmjölksersättning (BME) enda alternativet. BME har en sammansättning av näringsämnen som är anpassade till barnets behov. Vanliga BME är i regel komjölksbaserade, vilket även gäller extensivt hydrolyserade produkter avsedda vid komjölksproteinallergi. För närvarande finns det inga växtbaserade BME till försäljning i svenska butiker men kan gå att köpa online från utlandet. 
Läs mer här om bröstmjölksersättning.

Matintroduktion vid växtbaserad kosthållning

Att introducera en växtbaserad kost till barn skiljer sig inte nämnvärt från att introducera en traditionell blandkost, men det är av stor vikt att redan från början inkludera berikade produkter, som till exempel berikad gröt eller välling, i tillräcklig mängd. Det är även viktigt att näringsrika och fullvärdiga vegetariska alternativ introduceras som kan ersätta de livsmedel som utesluts från djurriket. Läs mer här om matintroduktion.

Det kan vara en utmaning för små barn att täcka hela sitt energibehov med en uteslutande växtbaserad kost då den generellt är fiberrik och voluminös. Det är därför viktigt att se till att barnet följer sina tillväxtkurvor (1,5).

Forskning visar att tidig introduktion av alla livsmedelsgrupper inklusive fisk, tillagat ägg, mjölk samt finfördelade nötter och baljväxter inklusive jordnötter under det första levnadsåret sannolikt kan bidra till att förebygga utveckling av födoämnesallergi (1, 17). Läs mer här om allergiförebyggande råd.

Barn 1-6 år

Barn i den här åldern har nästan lika stort näringsbehov som vuxna men kan inte äta lika stora portioner. Därför behöver man vara extra uppmärksam så att barnets mat blir tillräckligt energi- och näringstät. Det är därför viktigt att se till att barnet fortsatt växer som förväntat. För små barn kan mängden fullkorn och fibrer i kosten behöva begränsas till fördel för en större andel energirika livsmedel. Ofta behövs även fler måltider per dag, mer energirika mellanmål samt ibland ytterligare fettberikning  (5).

Säkerställ barnets intag genom att regelbundet använda detta samtalsunderlag

Berikade produkter

När en eller fler livsmedelsgrupper utesluts som vid en helt eller delvis växtbaserad kost kan näringsintaget bli otillräckligt och behöver kompletteras med berikade produkter och ibland även tillskott. Exempel på bra berikade produkter vid växtbaserad kost är till exempel industritillverkad gröt och välling, tillskottsnäring samt berikad vegetabilisk dryck och ghurt från till exempel havre och soja. Rekommendationen gällande salt är som till alla barn ett lågt intag. Det är dock särskilt viktigt att saltet som används är jodberikat (5).

Kosttillskott

Kosttillskott till barn är komplicerat då det på den svenska marknaden saknas tillskott som är avsedda för de allra minsta barnen. Dessutom kan mängden av vitaminer och mineraler vara väldigt varierande mellan olika fabrikat och det saknas även ett kontrollorgan som säkerställer att innehållet stämmer med information på förpackningen. Tillskott, och då främst multivitamineraler, bör inte sättas in eller tas slentrianmässigt utan bör endast användas efter en nutritionell bedömning och på ordination av dietist eller läkare med kompetens inom området. Vid behov av tillskott bör i första hand kosttillskott med enstaka vitaminer och mineraler användas. Ta hänsyn till dos och säker administration.

Multivitamineraltillskott

Från 3 års ålder finns även multivitamineraltillskott. Denna typ av tillskott bör användas med viss försiktighet. Detta då vissa näringsämnen kan vara direkt skadliga vid ett för högt intag, vilket kan ske vid okontrollerad substituering med till exempel multivitamineraltabletter eller vid intag av flera olika tillskott samtidigt. Om tillskott ges är det därmed viktigt att rätt tillskott och dos säkerställs utifrån behov. Ta vid behov hjälp av dietist för bedömning och rekommendation.

Läs mer här på Livsmedelsverket om:
Kosttillskott - Kontrollwiki
Faktablad om kosttillskott (pdf)

Läs mer på Svensk egenvård:
BRL-kosttillskott-2023.pdf

Praktiska hjälpmedel

Tallriksmodellen

Tallriksmodellen är ett bra hjälpmedel för att få balanserade och näringsrika måltider. Bilden nedan (bild 1) är en tallriksmodell anpassad för vegetariska måltider.

  • En del av tallriken består av grönsaker, rotfrukter, frukt och bär
  • En del av tallriken består av till exempel potatis, pasta, matgryn, quinoa, couscous, bulgur, bröd och så vidare
  • En något mindre del av tallriken består av bönor, ärtor, linser, tofu, Quorn, sojabönsprodukter, vegobiffar och så vidare. Vid en lakto-ovo-vegetarisk måltid ingår även ägg, ost, mjölkprodukter
  • Bra fettkällor att använda vid matlagning och vid måltider är rapsolja och rapsoljebaserade matfetter, nötter och fröer. Fisk är även en god källa till omega-3.
Bild 1. En lakto-ovo-vegetarisk tallriksmodell.

Matcirkeln - vegetarisk kost

Matcirkeln är ett hjälpmedel för att få variation på maten.  Varje grupp i matcirkeln innehåller olika typer av livsmedel och näringsämnen. Det är bra om livsmedel från alla grupper ingår dagligen och att det blir en viss variation inom respektive grupp.  Här nedan är en bild (bild 2) på en växtbaserad matcirkel, där kött, fisk, kyckling och mjölkprodukter ersatts med växtbaserade alternativ.

 

Bild 2. Vegetarisk kostcirkel där animaliska livsmedel har ersatts med vegetariska alternativ. Illustration: Rebecca Landmér, Angereds Närsjukhus, Västra Götalandsregionen
En grön cirkel med ett vitt nyckelhål

Nyckelhålet

Även vid en växtbaserad kosthållning är det bra att välja nyckelhålsmärkta livsmedel för att få hälsosamma alternativ, med avseende på hälsosamma fetter, fullkorn, fibrer, socker och salt. Läs mer om nyckelhålet på livsmedelsverket.se.

 

Energi, näring och livsviktiga fettsyror

Vid en helt eller delvis vegetarisk kost finns det några näringsämnen man behöver tänka extra på som bland annat vitamin B12 och D-vitamin men även riboflavin, kalcium, järn, selen, zink, jod, omega 3-fettsyror (DHA) och protein. Generellt gäller att ju fler livsmedel som utesluts ur kosten desto svårare är det att få till en kost som ger all näring och energi som barn behöver. För att säkerställa näringsintaget är det viktigt att följa kostråden. Varje näringsämne har sina specifika funktioner i kroppen och är olika enkla eller svåra att få till ett tillräckligt intag av. 

Protein

Det är sällan problem att täcka barnets proteinbehov med en växtbaserad kost men om energiintaget blir för litet används proteinet istället som energi vilket då kan påverka tillväxten.
Läs mer om protein på livsmedelsverket.se

Vitamin B12

Vitamin B12, även kallat kobalamin, är ett livsnödvändigt ämne som kroppen inte själv kan tillverka utan behöver finnas i det vi äter. Allvarlig brist kan leda till blodbrist och i allvarliga fall ge irreversibla skador på hjärna och nervsystem. Vanligaste orsaken till brist av vitamin B12 hos barn är en kost baserad på enbart vegetabilier (10). Det är därför nödvändigt att redan från början använda sig av berikade produkter eller tillskott i tillräcklig mängd, och att mammas intag är tillgodosett vid amning. Bröstmjölkens innehåll av vitamin B12 beror på mammans B12-nivåer. Till barn där mamman har låga nivåer av B12 eller inte tar tillskott under amning kan substituering även till barnet vara nödvändig (10, 14). För bedömning av eventuellt behov av B12-tillskott konsultera läkare och dietist.

I tabellen nedan finns information om innehåll av vitamin B12 i några viktiga livsmedel. För rekommenderat dagligt intag se översiktstabell ovan.

image4th0p.png

Järn

Näringsbrister hos barn är ovanligt i Sverige men ett undantag är järn då små barn har ett extra stort järnbehov. En helt växtbaserad kost blir lätt järnfattig, därför är det särskilt viktigt att det används berikade produkter som till exempel industritillverkad gröt eller välling i tillräcklig mängd, detta utöver järnrika vegetabiliska livsmedel som till exempel baljväxter. 
För bedömning av eventuellt behov av järntillskott konsultera alltid läkare och/eller dietist.

Läs mer på Livsmedelsverket om:
Järn
Vegansk mat till barn

Se även föräldramaterial från vgr.se

D-vitamin

På Rikshandbokens sida om D-vitamin finns fakta samt tabell med information om innehåll i några viktiga livsmedel. Rekommenderat dagligt intag, se tabell. Barn som äter helt växtbaserad kost rekommenderas fortsätta med D-droppar även efter två års ålder.

D-vitaminet i de läkemedelsklassade D-dropparna som delas ut på BVC utvinns ur fårull, men inga animaliska rester finns kvar i färdig produkt. De flesta föräldrar som väljer att ge sina barn en växtbaserad kost accepterar dessa droppar medan en del önskar vara mer strikta i sitt förhållningssätt. De som önskar andra D-vitaminpreparat får i så fall köpa dessa själva men bör då upplysas om att dos och rekommendation kan skilja sig från de som delas ut på BVC. Dessa omfattas heller inte av läkemedelsförsäkring då de inte är läkemedelsklassade. D-vitamin i för höga doser kan vara skadligt och det är viktigt att inte kombinera flera olika D-vitamininnehållande kosttillskott.

DHA (omega-3)

Fleromättade fetter är livsnödvändiga. Kroppen kan inte själv tillverka dem utan vi måste få i oss dem via maten. Fet fisk är tillsammans med bröstmjölk och bröstmjölksersättningar i praktiken de enda livsmedel som innehåller omega-3-fettsyrorna DHA och EPA, som är viktiga för barns utveckling. Därför är det bra om barn som äter växtbaserad mat får fet fisk ibland, som ett komplement. I annat fall är det viktigt att barnet får rapsolja och rapsoljebaserade matfetter i tillräcklig mängd, eftersom de innehåller omega 3-fett som till viss del kan omvandlas till DHA. Även valnötter och linfröolja innehåller omega-3.
Läs mer om fleromättat fett, omega-3, omega-6 på livsmedelsverket.se

Rekommenderat intag av omega-3 är (minst) 1 % av energiintaget, vilket motsvarar:

  • Barn 1 år: 1 msk rapsolja
  • Barn 2 år: drygt 1 msk rapsolja
  • Barn 5 år: 1–2 msk rapsolja

I växtriket är det enbart alger som innehåller den längsta omega-3 fettsyran - DHA. För barn som inte äter fisk kan algoljetillskott ges. Läs mer om vegansk mat till barn på livsmedelsverket.se

Jod

Jod spelar en central roll för kroppens ämnesomsättning. Jodbrist under fosterstadiet är särskilt allvarligt och kan störa utvecklingen av nervsystemet, den fysiska utvecklingen och leda till psykiska utvecklingsstörningar. Därför är det extra viktigt är det att få i sig tillräckligt med jod under graviditet och amning.

Jod finns i jodberikat salt och det är av största vikt att den lilla mängd salt som används i barnets mat är joderat, för att undvika brist. Joderat salt innehåller 50 mikrogram jod per gram salt. För barn i åldern 1–5 år motsvarar det ca 2 g salt/dag. 1 tsk salt motsvarar 6 g.

Läs mer på Livsmedelsverket om:
Jod
Vegansk mat till barn

Ytterligare näringsämnen

Det finns information om ytterligare näringsämnen på Livsmedelsverkets sida Vegansk mat till barn

Livsmedelsdatabas med näringsinnehåll i olika livsmedel

Livsmedelsverket har en livsmedelsdatabas som kan användas för att söka näringsinnehåll i olika livsmedel.

Remiss till läkare eller dietist

Ibland finns behov av konsultation av eller remiss till annan profession.

Vilka barn bör bedömas av läkare?

Barn som får helt eller delvis växtbaserad kost som under samtalet väcker frågeställningar enligt nedan bör träffa läkare och vid behov dietist. Remittera enligt lokal rutin.  

  • Barn till förälder som ätit helt växtbaserat utan tillskott under graviditet och/eller amning
  • Barn med avvikande tillväxt
  • Barn med samtidig födoämnesallergi
  • Barn med uttalat ensidig kost på grund av ätsvårigheter eller annan orsak
  • Barn som uppvisar bristsymtom som till exempel trötthet, apati, utvecklingsförsening, neurologiska symtom
  • Vid behov av provtagning på grund av oro eller misstänkt bristsymtom (2).

Detta kan dietisten bidra med:

  • Fördjupad kostnamnes
  • Kartläggning av kunskap och erfarenhet av växtbaserad kost hos föräldrar/vårdnadshavare
  • Förmåga hos föräldrar/vårdnadshavare att tillgodose barnets energi- och näringsbehov
  • Kartläggning och beräkning av energi- och näringsintag hos barnet
  • Evidensbaserad och individanpassad kostrådgivning och behandling
  • Vid behov rekommendation av berikade produkter och kosttillskott inklusive sort, mängd och administration
  • Vid behov ge kontinuerlig uppföljning under barnets hela BHV-tid då behov och förhållanden förändras under uppväxten.

Regionala tillägg

Här finns regionala tillägg

Till toppen av sidan