Föräldragrupp: samspel och anknytning
Tema för föräldragruppsträff som syftar till att ge ökad förståelse för barns behov och samtidigt stärka föräldrarna i deras föräldraförmåga. Förslag på diskussionsfrågor, hjälpmedel och material för gruppträffen.
Syfte med temat
Introduktion till tema: Samspel och anknytning
Lyhördhet
Något av det viktigaste i föräldraskapet är att vara lyhörd för sitt barn, alltså att försöka förstå vad som händer inuti barnet och vad det behöver just nu. I början kan barn inte förstå eller reglera sina känslor, bara signalera med skrik eller gråt att något är fel. I och med att det lilla barnet upprepat får hjälp med att hantera svåra känslor såsom rädsla, ilska och ledsnad, utvecklas långsamt barnets egen förmåga att reglera sina känslor. Föräldrars uppgift är att uppmärksamma, försöka tolka och svara på barnets signaler. Det är omöjligt, och inte heller optimalt, att som förälder, varje gång uppfatta och bemöta barnets behov exakt rätt. Då skulle barn inte lära sig olika sätt att kommunicera. Både barn och föräldrar lär sig mycket om varandra, och om hur relationer fungerar, när man reparerar och gör om.
Barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Hänsyn ska tas till barnets åsikter, utifrån barnets ålder och mognad.
(Artikel 12, Barnkonventionen)
Känsligheten är bra
Barnets skrik och gråt upplevs ofta som stressande av föräldrar. Det är meningen att det ska finnas en känslighet hos nyblivna föräldrar, eftersom den känsligheten bäddar för omhändertagande och alltså varit evolutionärt gynnsamt. Med tiden blir det lättare för föräldern att tyda barnet och hjälpa det att reglera sina känslor. Att spendera mycket tid med barnet och lära sig vad det behöver för tröst, ledning och omsorg påverkar hur trygg man blir som förälder, och hur tryggt barnet blir med sin förälder. Är en förälder hemma en längre tid med barnet i början får hen ofta ett så kallat omsorgsförsprång, det vill säga känner sig tryggare av all erfarenhet. Det är bra att reflektera över det om man är två föräldrar och fundera över hur man kan göra om man vill jämna ut.
Föräldraskapet är olika utmanande
För en del nyblivna föräldrar blir stressen över barnets skrik och gråt så stark att de tappar lyhördheten och tron på sin förmåga. Det är viktigt att få dela sådana erfarenheter och att få stöd och avlastning för att vila. Trötthet kan påverka hur lättstressad man blir och det påverkar förmågan till lyhördhet negativt.
Det är viktigt att som förälder tänka på att barn föds med olika temperament. Det betyder bland annat att de har olika lätt eller svårt att reglera sina känslor, reglera sömn-vakenhet och aktivitetsnivå. Barns signaler kan också vara olika lätta eller svåra att tyda. Så den här föräldrauppgiften är olika utmanande.
Barnets föräldrar eller vårdnadshavare, har gemensamt huvudansvar för barnets uppfostran och utveckling, med statens stöd. Artikel 5, Barnkonventionen
Trygg anknytning
Barns anknytning bygger på de erfarenheter de har av vilken hjälp de har fått av sin förälder när de visat att de är ledsna, arga, trötta, hungriga och så vidare. Den trygga anknytningen byggs när barnet upprepat erbjuds tröst och omsorg i situationer där barnet visar att hen behöver detta.
För små barn som gråter eller skriker, är det viktiga att det finns föräldrar i närheten, som försöker lugna eller trösta. Det gäller även om det lilla barnet inte blir lugnat direkt och det betyder inte att man som förälder måste vara helt närvarande hela tiden. Det är hur man vanligtvis gör som har betydelse och det är vad så kallat good-enough-föräldraskap handlar om. I samspelet mellan förälder och barn spelar de goda stunderna med lek, skratt och omsorg förstås också stor roll för relationen mellan barn och förälder.
Barn har rätt till lek, vila och fritid. Artikel 31 Barnkonventionen
Diskussionsfrågor
Påståenden om anknytning och samspel
Använd punktlistan nedan för att starta en diskussion om samspel och anknytning. Reflektera kort tillsammans med gruppen runt svaren. Det är meningen att påståenden ibland kan vara svåra att ta ställning till eftersom det inte alltid bara finns ett rätt svar. Kom ihåg att inkludera alla, bekräfta tankar och åsikter och sammanfatta gärna innan nästa lapp.
1. Klipp ut påståendena och lägg i en skål (pdf).
2. Gruppledaren eller olika gruppdeltagare läser upp ett påstående i taget.
3. Varje deltagare svarar sedan ja eller nej (pdf). Detta kan ske genom att de håller upp lappar eller genom "Heta stolen".
4. Gruppledaren håller sedan en kort diskussion om svaren.
Material och hjälpmedel
Poddavsnitt som introduktion eller förberedelse
Föräldragruppspodden är framtagen för att vara ett hjälpsamt inslag till föräldragrupper, både för att få en kort introduktion till ämnet och för att starta reflektion hos föräldrar.
Man kan lyssna på aktuellt avsnitt tillsammans i gruppen eller låta föräldrar lyssna på aktuellt avsnitt inför den träff som kommer.
Samspel och anknytning - Lär dig läsa av din bebis (pratlängd 10:38)
Övning
Be föräldrarna tänka på en person som var viktig för dem när de var barn. Låt dem sedan fundera över varför den personen var betydelsefull. Övningen är ett sätt att komma till insikt om vad man som vuxen kan betyda för ett barn.
Film
Barnpsykologen Malin Bergström ger tips till nyblivna föräldrar angående anknytning.
Anknytning - Bolibompa, Sveriges Television, SVT (9 min)
Att läsa på innan
Fördjupning för BHV-sjuksköterskor och föräldrar
- Anknytning och samspel i barnhälsovården, Lyberg, E., Gothia Kompetens 2021
- Leva med barn (Kapitel: ”Den första tiden tillsammans”), Köhler, M., Reuter, A., Tell, J., Gothia Fortbildning 2016
- Anknytning hos barn, 1177.se
- Föräldraskap och relationen med barnet, 1177.se
- Lyhört Föräldraskap, Bergström, M., Bonnier Fakta 2014
- BVC-podden: Avsnitt 60 ”Vad är anknytning?"
Rikshandboken i barnhälsovård vänder sig till professionen. Ange din yrkestitel, arbetsplats och mejladress om du vill att vi ska kunna svara dig.
Redaktionen hanterar inte frågor från privatpersoner. Om du har frågor om ett barn kontakta din barnavårdscentral, BVC och/eller 1177 för invånare
*Vi behandlar dina personuppgifter med stöd av den rättsliga grunden "intresseavvägning" (artikel 6.1 f) i GDPR.