Hur kan 1177 för vårdpersonal underlätta ditt arbete?

Syftet med enkäten är att identifiera vilka funktioner och kunskapsstöd som ska finnas på den nya plattformen 1177 för vårdpersonal. Enkäten tar ett par minuter att fylla i och dina svar är anonyma. Enkäten finns tillgänglig till och med 2024-09-30.

Till enkäten
Metoder och riktlinjer

Barnhälsovård för internationellt adopterade barn

Här beskrivs anpassningar av barnhälsovårdsprogrammet och vad man särskilt behöver tänka på för familjer som har adopterat barn från andra länder.

Före barnets ankomst

Ibland startar en familjs kontakt med barnhälsovården redan innan barnet kommit till Sverige. Familjen kan ha blivit rekommenderade av adoptionsutredare från kommunen, att ta kontakt, eller på eget initiativ sökt upp en BVC. En sådan första kontakt kan vara värdefull för att ge råd, exempelvis vad som är bra att tänka på under en längre resa med ett barn, eller för att förmedla andra sjukvårdskontakter om barnet har kända medicinska diagnoser.

Etablera kontakt med familjen före resan till barnets ursprungsland för att:

  • bekräfta föräldraskapet
  • planera in stödet från BHV
  • ge eventuellt BHV-material och informera om barnhälsovårdens program
  • överlämna barnets hälsobok
  • samla in information om barnet, läsa barnrapporten
  • ge familjen råd inför resan, till exempel resapotek.

Hälsoundersökning av barn som adopterats

Barn som kommer till Sverige genom internationell adoption behöver undersökas av läkare senast 14 dagar efter ankomsten. Hälsoundersökningen sker som regel inte inom barnhälsovården, utan oftast på en vårdcentral, en hälsocentral eller en lokal asyl- eller flyktingmottagning. Vid hälsoundersökningen tittar man på om barnet har smittsamma sjukdomar, bedömer om en åldersutredning behöver göras, behov av kompletterande vaccinationer och introducerar barnet till svensk barnhälsovård. Efter läkarundersökningen är barnet välkommet till barnhälsovården som vanligt.

Barnhälsovårdens första insatser

Eftersök, med föräldrarnas medgivande, resultat och rekommendationer från hälsoundersökningen. Ofta kan hälsoundersökningen behöva kompletteras med undersökning på BVC av syn och hörsel, eller remisser för detta. Var lyhörd för föräldrarnas observationer och utgå från att man vid den första hälsokontrollen inte kan få fram allt.

Hälsoundersökning av barn som nyligen kommit till Sverige

Hälsouppföljning efter barnets ankomst

Tid efter ankomst: 1 till 14 dagar

Efter en till 14 dagar efter hemkomsten från ursprungslandet erbjuds familjen hembesök av BHV-sjuksköterska och eventuellt annan lämplig profession såsom BHV-psykolog, familjevägledare eller socionom med koppling till förebyggande socialtjänst.

Tid efter ankomst: 1 till 8 veckor

Erbjud familjen följande:

Tid efter ankomst: 2 månader

Erbjud familjen följande:

  • Mottagningsbesök med BHV-sjuksköterska eller team med BHV-läkare.
  • Vaccinationsplanering, läs mer: Vaccination av barn med oklar vaccinationsbakgrund - Rikshandboken i barnhälsovård (rikshandboken-bhv.se).

Tid efter ankomst: 3 till 6 månader

Erbjud familjen följande:

  • Mottagningsbesök med BHV-sjuksköterska en gång i månaden eller efter föräldrarnas önskemål.
  • Utvecklingsbedömning
  • Stöd och rådgivning avseende tillväxt, hälsa, utveckling, sömn, nutrition, stimulans, föräldra-barnkontakt, barnsäkerhet.

Vid denna tidpunkt kommer barnet in i nationella barnhälsovårdsprogrammet med hänsyn till barnets ålder. Observera att det är viktigt att individualisera efter det aktuella barnet och barnets familj. Erbjud individuella besök och besök med båda föräldrarna tillsammans i enlighet med ordinarie program.

Barnets möte med barnhälsovården

För ett barn som nyligen kommit till en ny familj och en ny miljö kan det bli traumatiskt att nästan direkt behöva besöka och bli undersökt i ovana miljöer på vårdinrättningar. För att underlätta för barnet kan familjen förbereda sitt barn genom att till exempel titta i böcker som handlar om att besöka sjukhus och leka tillsammans med en så kallad doktorsväska. För ett något större barn kan det vara till stor hjälp att boka in en tolk som kan översätta när BHV-personal berättar för barnet vad som ska hända vid olika undersökningar.

Läs mer: Förbereda barn för besök i vården - 1177.se

MediPrep - vårdsajten för barn och unga

Andra förberedelser som kan vara hjälpsamma, är att föräldrarna har med en kort skriftlig berättelse om vad barnet gått igenom, som de kan visa för personal i nya vårdsituationer. Det kan bidra till ökad förståelse för barnet och familjens situation och hjälpa till att göra bemötandet av barnet anpassat till barnets situation och erfarenheter.

BHV-sjuksköterskan kan prioritera de medicinska behoven

Vissa sjukdomar och funktionsnedsättningar kan inte vänta. De behöver undersökas och kanske åtgärdas snarast. Andra funktionsnedsättningar kan kanske vänta lite för att barnet ska få en chans att vänja sig vid sina nya föräldrar och den nya omgivningen. BHV-sjuksköterskan kan hjälpa föräldrarna att tänka igenom vad som medicinskt sett är bråttom och vad man kan vänta med, med barnets bästa och anknytningsrelationen i fokus.

Det viktiga hembesöket

Hembesöket är en viktig start på barnets och familjens kontakt med BHV när barnet anlänt till familjen. I likhet med nyfödda barns första hembesök är det en chans att etablera kontakt med familjen genom att höra föräldrarnas berättelse om första tiden tillsammans, glädjeämnen, funderingar och oro. Genom att föräldrarna får möjlighet att bearbeta sina upplevelser och känslor kan det gå lättare och snabbare för dem att förstå och ta till sig barnet. BHV-personalen bör vara uppmärksam och lyhörd för föräldrarnas speciella behov. De kan behöva hjälp att strukturera barnets tillvaro då ett äldre barn har behov av både närhet och utforskande.

Det är viktigt att hålla i minnet att familjen är ny, även om barnet är lite äldre. Föräldrarna är nyblivna föräldrar och barnet nytt i familjen. Liksom för föräldrar med ett nyfött spädbarn kan behovet av tät kontakt och behovet av svar på många både små och stora frågor finnas. För föräldrar med äldre barn kan det vara bra att erbjuda telefonkontakt, digitalt möte eller möte utan barnet om föräldern har mycket oro och många frågor som föräldern upplever att det är svårt att prata om med barnet i rummet.

Läs mer på Rikshandboken: Hembesök

Motorisk utveckling hos barn som adopterats

Ett barn som nyligen har adopterats kan inte förväntas uppvisa åldersadekvata motoriska färdigheter. Barnets motoriska utveckling kommer vanligtvis i kapp inom några månader.

Viktigt att veta:

  • Om barnet inte är i kapp motoriskt efter sex månader bör barnet bedömas av läkare, i första hand på BVC.
  • Om avvikelse i tonus eller sidoasymmetri ska barnet bedömas av barnläkare.

Läs mer på Rikshandboken: Undersöka motorisk förmåga hos barn

Språkutveckling hos barn som adopterats

Barnets egen språkförståelse på det nya språket utvecklas snabbare än den egna uttrycksförmågan. Generellt kan man säga att barnet behöver minst två år för att komma i kapp med jämnåriga när det gäller att utveckla både språkförståelse och uttrycksförmåga, men stora variationer finns.

Vid språkundersökningen bör man särskilt uppmärksamma barnets förmåga att förstå enkla meningar och instruktioner och mängden ord som barnet kan. Framför allt behöver man bygga sin undersökning på samtal med föräldrarna och deras uppfattning om barnets tidiga språkinlärning:

  • Lär sig barnet nya ord relativt snabbt?
  • Upplever föräldrarna att barnets språkförståelse utvecklas som förväntat eller går utvecklingen långsamt?
  • Verkar barnet vara intresserat av att kommunicera och samspela med föräldrarna?

Läs mer på Rikshandboken: Språkundersökning och språkscreening och Flerspråkiga barn

Kontakt med BHV-psykolog

Barnhälsovårdens uppdrag är att främja ett lyhört föräldraskap och ett gott och positivt samspel mellan föräldrar och barn. Barn som har adopterats har genom sitt byte av omvårdnadsperson, eller fler instanser av detta, ökad risk för otrygg anknytning. Det är viktigt att BHV-sjuksköterska proaktivt hjälper föräldrar att främja trygg anknytning.

Läs mer på Rikshandboken: Främja trygg anknytning och gott samspel

Erbjud kontakt med BHV-psykolog fortlöpande. Behov av råd och stöd av psykolog kan uppstå efter att det har gått en viss tid. Psykologkonsultation bör erbjudas även om det inte finns tecken på allvarliga avvikelser.

I följande situationer bör en BHV-psykolog kontaktas:

  • Barnet har ihållande anpassningssvårigheter.
  • Föräldern väljs alltid bort i andras närvaro, även när barnet är rädd för något, är trött eller ledsen.
  • Barnet under lång tid har svårigheter med maten och att äta.
  • Barnet inte leker.
  • Barnet utvecklar inte något språk eller jollrar.
  • Barnet under längre tid är överdrivet klängigt.
  • Barnet under längre tid får panik vid separationer och inte kan tröstas.
  • Barnet inte återhämtar den åldersadekvata utvecklingen inom förväntad tid.

Läs mer på Rikshandboken: Utvecklingsuppföljning i olika åldrar

Barn som är äldre än cirka två år vid adoptionstillfället

Att adoptera ett äldre barn innebär en utmaning i anknytningsprocessen både för barnet och föräldrarna. Barn som är adopterade har ofta blivit tvungna att anpassa sig till olika situationer och omgivningar, vilket kan göra det svårt för föräldrar att se och förstå den stress som barnet utsätts för i och med adoptionen. Adoptivföräldrar kan behöva stöd i att tolka barnets signaler, beteende och reaktioner och få tips på hur de på bästa sätt kan möta barnet i sin anknytningsprocess.

Vid adoption av ett äldre barn kanske kraven på en högre aktivitetsnivå finns från omgivningen. BHV-sjuksköterskan kan stödja familjen att vila och ta hand om sig själva, sänka kraven på annat än barnet och fokusera på familjebildandet. Psykologkonsultationer kan därför erbjudas även om det inte finns tecken på allvarliga avvikelser.

Psykologkontakt rekommenderas särskilt om:

  • barnet/familjen har ihållande anpassningssvårigheter
  • barnets distanslöshet kvarstår som dominerande kontaktbeteende
  • barnet uppvisar ihållande starkt regressivt eller sexualiserat beteende eller både och
  • det är ihållande matkrångel som till exempel glupskt ätande eller överdriven upptagenhet av mat
  • barnet får svårigheter i kamratrelationerna
  • barnets allmänna utveckling är kvarstående sen och barnet till exempel inte börjar lära sig det nya språket inom ett par månader.

Myndigheten för föräldrarätt och föräldraskapsstöd

Myndigheten för föräldrarätt och föräldraskapsstöd (Mfof) är en kunskapsmyndighet som arbetar för att adoptioner till Sverige ska ske på ett lagligt och etiskt godtagbart sätt.

Myndigheten för föräldrarätt och föräldraskapsstöd erbjuder information om relevant och aktuell kunskap för beslutsfattare, yrkesverksamma och till viss del även allmänheten för internationella adoptioner.

Läs mer om internationella adoptioner här: Internationella adoptioner - Myndigheten för föräldrarätt och föräldraskapsstöd

Här finns regionala tillägg

Till toppen av sidan