Undersökning av höftleder
Höftledsluxation är ett potentiellt allvarligt tillstånd som går att åtgärda relativt enkelt vid tidig upptäckt, men som ger stora besvär om det inte upptäcks i tid. Instruktion och film om hur man undersöker ett spädbarns höftleder.
Diagnos och förekomst
Ju tidigare diagnosen höftledsluxation ställs desto enklare blir behandlingen och ju bättre blir prognosen även på längre sikt. Gränsen för tidig diagnos är i Sverige satt till 2 veckors ålder och dessa barn fångas upp vid undersökningen på BB. Cirka 500 barn behandlas årligen med von Rosen skena eller annan abduktionsortos på grund av tidigt upptäckt luxation.
Höftledsluxation är mycket vanligare hos flickor än hos pojkar. Det finns även en viss ärftlighet för tillståndet. Höftledsluxation är vanligare hos barn som legat i säte samt vid graviditeter med liten mängd fostervatten (oligohydramnios).
Luxationer som diagnosticeras senare än 2 veckors ålder är sällsynta och har legat på 15-20 i hela Sverige per år under de senaste decennierna.
Syfte med höftundersökningen
Som beskrivits ovan så upptäcks inte alla höftledsluxationer vid klinisk undersökning på BB. Det är därför mycket viktigt att höftlederna undersöks ordentligt vid läkarundersökningarna på BVC.
Vid höftundersökningarna på BVC hittas de flesta fall av sent upptäckta luxationer, långt tidigare än vad som annars skulle vara fallet. Ju senare diagnosen ställs desto svårare blir behandlingen, liksom risken för komplikationer senare i livet.
Undersökningsteknik
Inspektion
Asymmetriska lårveck och benlängdsskillnad är indirekta tecken på luxation. Dock finner man ofta såväl asymmetriska veck som mindre benlängdsskillnad hos friska barn. Om status (se nedan) är normalt kan man därför bortse från detta.
Status
Under barnets första levnadsveckor (inklusive vid 4-veckorsbesöket på BVC) används framför allt Ortolanis- och Barlows tester för att undersöka stabiliteten av höftlederna och för att finna en eventuell luxation. Vid 6- och 12-månadersbesöken är dessa undersökningar nästan alltid negativa eftersom musklerna stramats till och ledkapseln stabiliserats. I dessa åldrar är i stället abduktionsinskränkning, eventuellt i kombination med benförkortning, det viktigaste kliniska fyndet.
Ortolanis och Barlows tester
Dessa tester är särskilt viktiga på det nyfödda barnet och vid undersökning vid 4 veckors besöket på BVC. Testerna undersöker stabiliteten av höftlederna inklusive reponerbar luxation. Egentligen görs testerna på likartat sätt men det är fyndet som avgör om en höft är Ortolanipositiv eller Barlowpositiv. Om höften är luxerad och reponeras av undersökaren genom att denne abducerar lårbenet är höften Ortolanipositiv. Detta känner undersökaren oftast som ett diskret mekaniskt knäpp när höftkulan reponeras till acetabulum vid abduktion. Adducerar man därefter benet luxeras den på nytt. En Barlowpositiv höft ligger spontant i led men kan luxeras genom att lårbenet trycks bakåt.
Undersökning går till så här:
- Lägg barnet i ryggläge på ett fast underlag. Det är en stor fördel om barnet är avslappnat vid undersökningen.
- Håll först benen i 90 graders flexion i höft- och knälederna med benen adducerade. Håll tummarna på insidan av låren, och övriga fingrar längs utsidan av låren ner över höftledernas utsidor.
- Abducera därefter benen och notera eventuell reposition (vid Ortolanipositiv höft) samt graden av abduktion på bägge sidor. I normalfallet är abduktionen sidlik och över 60 grader i varje höft.
- Därefter undersöks stabiliteten av höfterna med Barlows test.
- I flekterat läge trycker man höftkulan bakåt. Om höftkulan då luxeras är Barlows test positivt.
- Man bör även komplettera testet med att i lätt abduktion trycka lårbenet bakåt med sin tumme. Se nedan under rubriken: Film- undersökning av 1 månad gammalt barn med sent upptäckt höftledsluxation
- Inte sällan känner man då instabiliteten tydligare. Man ska inte ta i för mycket, vilket är ett vanligt nybörjarfel.
Film- undersökning av 1 månad gammalt barn med sent upptäckt höftledsluxation
Film på 1.36 minuter om undersökning av 1 månad gammalt barn med höftledsluxation.
Klinisk undersökning av lite äldre spädbarn
Vid höftledsluxation på barn som passerat några månaders ålder är Ortolanis- och Barlows tester ofta negativa. I dessa åldrar blir i stället undersökning av abduktionsförmågan viktigare. Det vanligaste fyndet vid höftledsluxation hos dessa barn är ensidig abduktionsinskränkning, se bild.
Abduktionen undersökes i grodläge, det vill säga med höfter och knän flekterade 90 grader. Ofta ses då även en förkortning av benet med luxerad höft. Denna relativa förkortning beror på att höftkulan luxerat bakåt och uppåt.
I de extremt ovanliga fallen av sent upptäckt höftledsluxation av bägge höfter kan bedömningen vara svår. Som regel bör man därför vara frikostig med remiss till ortoped när den totala abduktionen (förmågan att föra isär benen i grodläge underskrider 90 grader, alltså 45 grader per sida.
Normalvariation
Ospecifika knäppningar från benen känner man ofta vid abduktion av höftlederna hos spädbarn. Det är viktigt att skilja sådana ospecifika knäppningar från ett positivt Ortolanis test, det vill säga det mekaniska fenomen som känns när en luxerad höftled reponeras.
Remittering
Vid misstanke på luxation, subluxation eller instabilitet ska barnet skyndsamt remitteras till ortoped. Redan från 1 månads ålder kan en luxation diagnosticeras via röntgen av barnbäcken. På vissa kliniker användes i stället ultraljud för diagnostik upp till cirka 6 månaders ålder.
Fördjupning
Film
Hälsobesök av spädbarn 4 veckor - Doktorn frågar doktorn Barnhälsovårdsöverläkare Mariette Derwig visar undersökning av höftlederna cirka 7:45 minuter in i klippet.
Rikshandboken i barnhälsovård vänder sig till professionen. Ange din yrkestitel, arbetsplats och mejladress om du vill att vi ska kunna svara dig.
Redaktionen hanterar inte frågor från privatpersoner. Om du har frågor om ett barn kontakta din barnavårdscentral, BVC och/eller 1177 för invånare
*Vi behandlar dina personuppgifter med stöd av den rättsliga grunden "intresseavvägning" (artikel 6.1 f) i GDPR.