Samtala om knappcellsbatterier
Antalet olyckor med barn som har svalt knappcellsbatterier ökar. Det är därför viktigt att samtala med föräldrar om risken med knappcellsbatterier.
Antalet barn, som kommer till en akutmottagning för att de har svalt knappcellsbatteri, eller misstänks ha gjort det, har ökat. Giftinformationscentralen får ungefär 100 samtal per år med den här frågeställningen. Störst är risken för barn i ettårsåldern.
Farligast är batterier som är 20 millimeter
Allra farligast är batterier som är 20 millimeter i diameter. Då är batteriet tillräckligt litet för att sväljas och tillräckligt stort för att riskera fastna i matstrupen. Batteriet kan aktiveras i strupen och fräta hål på slemhinnan med livshotande skador som följd. Batterier som kommer ner i magsäcken kan lättare neutraliseras.
Förekomsten av batterier av denna typ och storlek har ökat i hemmen. De finns bland annat i gratulationskort och i leksaker och böcker.
Vid misstanke om att barnet svalt ett batteri ska barnet direkt till sjukhus.
Checklistan är uppdaterad med knappcellsbatterier: Checklista för en barnsäker miljö.pdf
Rikshandboken i barnhälsovård vänder sig till professionen. Ange din yrkestitel, arbetsplats och mejladress om du vill att vi ska kunna svara dig.
Redaktionen hanterar inte frågor från privatpersoner. Om du har frågor om ett barn kontakta din barnavårdscentral, BVC och/eller 1177 för invånare
*Vi behandlar dina personuppgifter med stöd av den rättsliga grunden "intresseavvägning" (artikel 6.1 f) i GDPR.