Hälfot
Om orsak och behandling av hälfot hos barn och när barnet ska till läkare.
Definition
Hälfot (pes calcaneovalgus) är en medfödd fotfelställning som upptäcks direkt efter födelsen. Hälfot förekommer något oftare hos flickor än hos pojkar och är inte ärftligt. Felställningen beror på att barnets fot legat på detta sätt i livmodern. Foten och fotleden går relativt lätt att tänja till en önskad position.
Symtom
Foten ligger uppslagen mot framsidan på underbenet så att fotsulan pekar framåt. Foten har i övrigt ett förväntat utseende. Felställningen är relativt mjuk och foten går att få till en närmast önskad position. Om felställningen är svår att påverka eller om foten har ett avvikande utseende i övrigt (i synnerhet en hård knöl i fotsulan, vilket kan vara huvudet på talus) bör man vara extra uppmärksam på att det kan föreligga ett mer svårbehandlat bakomliggande tillstånd, vertikal talus.
Behandling
Hälfot är ett helt godartat tillstånd. Den enda behandling som behövs är försiktig tänjning av foten, något som föräldrarna gör själva hemma. Inom loppet av cirka 3 månader har fotens utseende normaliserats.
Uppföljning på BVC
Diagnosen ställs uteslutande i samband med barnläkarundersökningen på BB. Om fotens felställning inte upplevs mjuk eller om ingen spontan förbättring inträder under de första tre levnadsmånaderna skall läkare konsulteras. Vid misstanke om Vertikal talus (se symptom) skall alltid barnortoped konsulteras.
Rikshandboken i barnhälsovård vänder sig till professionen. Ange din yrkestitel, arbetsplats och mejladress om du vill att vi ska kunna svara dig.
Redaktionen hanterar inte frågor från privatpersoner. Om du har frågor om ett barn kontakta din barnavårdscentral, BVC och/eller 1177 för invånare
*Vi behandlar dina personuppgifter med stöd av den rättsliga grunden "intresseavvägning" (artikel 6.1 f) i GDPR.