• Du har valt: Västra Götaland
Barnsäkerhet i hemmet - översikt

Främja elsäkerhet

Elolyckor inträffar oftast i hemmet och det är vanligast att pojkar i tvåårsåldern skadas. Förebygg elolyckor genom att ha återkommande hälsosamtal om elsäkerhet. Här finns förslag på förebyggande åtgärder samt hjälpmedel i samtalen.

Barn som råkar ut för en elolycka

Antalet elolycksfall har minskat de senaste årtiondena, men varje år uppsöker cirka 280 barn en akutmottagning till följd av en elolycka. Majoriteten av de som råkar ut för en elolycka är i åldern noll till fem år och det är vanligare att pojkar skadas. Olyckshändelser med elektricitet sker oftast i hemmet när barnet är i tvåårsåldern [1, 3, 4].

Dödsolyckor hos barn är mycket ovanligt. När små barn skadas är det ofta eluttag som barnet sticker in saker i, lösa elkablar som barnet leker med eller biter i och belysningars lamputtag som barnen sticker ned fingrarna i och orsakar elolyckor [1, 2]. Nya risker uppstår med ny teknologi, till exempel mobiler, som ofta flyttas och då lämnar ett vägguttag oskyddat [5].

Laddningsbara enheter i hemmet som mobiltelefon, surfplatta, GPS-klocka med mera utgör också en brandrisk vid överhettning. Lämna inte elutrustning på laddning i barnens sovrum med anledning av brandrisk. Säkerhetstimer kan vara ett sätt att minska risken [5, 6].

Viktigt med kunskap om elsäkerhet

Att förebygga att barn är med om olyckshändelser med elektricitet är enkelt och det mest effektiva sättet att minska risken att barn skadas av el.

Några punkter att samtala med föräldrar om:

  • Samtala med föräldrar om att spädbarn och små barn behöver vara under ständig uppsikt. Prata med föräldrar om att tidigt lära barn att respektera elen och dess faror.
  • Petskydd finns inbyggt i moderna eluttag. Om det saknas, till exempel i äldre bostäder, rekommenderas att byta ut dem i första hand. I nödfall kan lösa petskydd användas. Detta gäller även grenuttag [5].
  • En jordfelsbrytare kan skydda mot olyckor, men informera om att den inte alltid hjälper. Om barnet till exempel sticker in föremål i vägguttagets båda hål kan olyckan ändå vara framme [5].
  • Sänglampor och sladdar behöver monteras så att barn inte kan riva ner dem i sömnen eller under lek. Om det finns lampor som ser ut som sagofigurer eller djur i hemmet bör de placeras så att barnet inte når dem [7].
  • Sladdar behöver hållas utom räckhåll för lek. Trasiga elsladdar bör inte förekomma där barn befinner sig [1, 3].
  • Låt inte barn vistas i utrymmen där det pågår renovering [1,5].
  • Dra alltid ur kontakten om en lampa inte har iskruvad glödlampa eller annan ljuskälla [1,5].

Hjälpmedel i samtalen

Informationsmaterial och pedagogiskt stöd att beställa, skriva ut, visa och diskutera vid enskilda hälsobesök och i föräldrastödsgrupp eller både och.

 

Till toppen av sidan