Erytema toxikum
Symtom, definition, behandling och remiss till specialist angående hudutslaget erytema toxicum neonatorum.
Definition och symtom
Erytema toxikum är ett mycket vanligt hudutslag under första levnadsmånaden och det är lika vanligt oavsett kön och hudtyp. Utslaget försvinner spontant och någon behandling behövs inte.
I huden ses rodnande fläckar med eller utan papler, eller millimeterstora varblåsor. I mörk hud blir rodnaden mindre framträdande eller så syns den inte alls. Hudutslaget kan finnas redan vid födelsen men uppstår vanligtvis dag 1–4 och kan även debutera upp till 10 dagar efter födelsen. Durationen för varje utslag är cirka 2–3 dagar och oftast har barnet utslag som kommer och går under cirka en vecka. Ibland kan utslagen dock komma och gå under några månader.
Diagnos
Diagnosen av erytema toxicum neonatorum är vanligtvis klinisk, men kan bekräftas av mikroskopi på blåsinnehåll, som visar eosinofila granulocyter. Bakterieodling kan göras för att utesluta infektion.
Bedömning på BVC
Vid karaktäristiska utslag är hudutslaget lätt att känna igen och någon ytterligare utredning är inte nödvändig.
Behandling
Behandling behövs inte då hudutslagen går över av sig själv. Om utslagen kvarstår ska annan diagnos övervägas.
Remiss till specialist
Remittera akut till barnläkare för att utesluta infektion, vid atypisk bild med utbredda hudutslag och många blåsor, eller om barnet är påverkat. Vid osäkerhet om diagnos kan barnet remitteras till hudläkare eller barnläkare för bedömning.
Rikshandboken i barnhälsovård vänder sig till professionen. Ange din yrkestitel, arbetsplats och mejladress om du vill att vi ska kunna svara dig.
Redaktionen hanterar inte frågor från privatpersoner. Om du har frågor om ett barn kontakta din barnavårdscentral, BVC och/eller 1177 för invånare
*Vi behandlar dina personuppgifter med stöd av den rättsliga grunden "intresseavvägning" (artikel 6.1 f) i GDPR.