Hälsoundersökning

Somatiska undersökningar

Somatiska undersökningar som ingår i barnhälsovårdsprogrammet: syfte, moment, undersökningsteknik, normalvariation, avvikelser och remittering.

Innehåll

Visa innehåll som:
  • Hjärta, femoralispulsar och lungor - undersökning

    Lyssna efter blåsljud över basen, efter vänster sternalkant och apex, och glöm inte platsen för ductus arteriosus. Hjärttoner bedöms främst med hänsyn till dubblering.

  • Höftleder - undersökning

    Alla höftledsluxationer kan inte upptäckas med klinisk undersökning på BB. Det är därför mycket viktigt att höftlederna undersöks ordentligt vid läkarundersökningarna på BVC.

  • Hörsel och lekaudiometri - undersökning

    Vid varje besök på BVC ska man fråga hur föräldrarna uppfattar barnets hörsel. Vid fyra års ålder genomförs en lekaudiometri.

  • Mun och svalg - undersökning

    Barnets munhåla och svalg ska undersökas under den första läkarundersökningen vid fyra veckors ålder samt vid de följande läkarundersökningarna.

  • Ryggundersökning av spädbarn

    Syfte med undersökningen, vilka moment som ingår, vilka tillstånd som är vanliga, avvikelser och remittering.

  • Testiklar - undersökning

    Undersökning och åtgärd när testiklar inte återfinns i pungen, retentio testis eller när retraktila testiklar föreligger.

  • Undersökning av barnets mage

    Palpation och inspektion av buken hos spädbarn och barn över ett år. Hur man undersöker, vad man letar efter, avvikelser och när man ska remittera vidare.

  • Undersökning av flickors yttre genitalia

    Syfte med att undersöka flickors genitalia, hur undersökningen går till, vad som är normalvariation, avvikelser samt hur en avvikelse handläggs.

  • Undersökning av skalle och nackfunktion

    Hur man undersöker barnets huvud och nackfunktion på BVC. Normalvariation och avvikelser.

  • Ögon- och synundersökning på BVC - översikt

    Översikt för artiklar om ögon- och synundersökningar på BVC i åldrarna 0-1 månad, 2-5 månader, 6 månader till 3 år samt synprövning vid 4-årsbesöket.

Mer på Rikshandboken

Hälsoundersökning av barn som har migrerat

Hälsoundersökningens syften är att uppmärksamma behov av hälso- och sjukvårdsinsatser och att identifiera sjukdomar hos barn som har migrerat till Sverige.

Hälsobesök

Generella och riktade insatser enligt det nationella barnhälsovårdsprogrammet: hälsoundersökningar, bedömning och uppföljning av barns utveckling, skyddsfaktorer och riskfaktorer, informationsmaterial till föräldrar i samband med hälsobesöken.

Barnhälsovårdens nationella program

Det nationella barnhälsovårdsprogrammets innehåll, mål, syfte och bakgrund.

Till toppen av sidan