Amning och nutrition

Mat och dryck - översikt

Innehåll om mat och dryck för barn som har börjat äta vanlig mat. Matintroduktion, kostråd, D-vitamin, barns typiska ätutveckling, främjande föräldrasamtal och vad man kan göra om det uppstår problem med ätandet.

Innehåll

Visa innehåll som:
  • Barns ätutveckling 0-6 år

    Om barns ätutveckling från nyfödd till och med förskoleåldern. För att lära sig att äta och dricka behöver barnet utveckla både sin motorik och sensorik.

  • Främja en god ätutveckling

    Hur barnhälsovården kan stödja föräldrar och främja en god ätutveckling hos barn. Råd till föräldrar angående mat och måltider samt frågor att ställa till föräldrarna vid stödjande samtal.

  • Ätsvårigheter hos barn

    Definition, förekomst, symtom och orsaker till ätsvårigheter hos barn i förskoleåldern.

  • Matintroduktion

    Tidpunkt för matintroduktion, smakportioner, olika smaker och livsmedel, träna på att äta och måltidsförslag under barnets första år.

  • Kostråd vid trög mage

    Ett åldersadekvat och varierat intag av mat och dryck främjar barnets tarmfunktion. En hälsosam kosthållning ses till viss del kunna förbygga uppkomsten av en trög mage och bör ingå som ett komplement till läkemedelsbehandling vid funktionell förstoppning.

  • Vegetariska koster till barn

    Om den vegetariska kosten är väl sammansatt, innehåller berikade produkter och ger tillräckligt med energi och näring kan barn äta mat helt utan animaliska produkter.

  • Bra mat för barn 0-6 år

    Råd om mat för barn 0 till 6 år från Livsmedelsverket för barnhälsovård, förskola och föräldrar.

  • Barn och dricksvatten

    Vatten är den bästa drycken för barn över ett år. Fråga om hushållet har egen brunn, om familjen känner till vattnets kvalitet och om och när provtagning genomförts.

  • D-vitamin

    D-vitamin är ett av få vitaminer som riskerar att vi få i oss för lite av. Därför berikas en del livsmedel med extra D-vitamin och vissa grupper rekommenderas även tillskott.

Mer på Rikshandboken

Hälsosamtal om matvanor

Stöd för samtal om matvanor inom barnhälsovården. Information om matens betydelse för hälsan och vilka matvanor som är hälsosamma samt förslag på frågor, åldersanpassad vägledning, verktyg och bildstöd.

Hälsosamtal och hälsovägledning om levnadsvanor

Innehåll i ett hälsosamtal och hur man kan samtala med familjen om levnadsvanor.

Goda vanor för en bättre munhälsa

Vanor som främjar en god munhälsa samt tips till föräldrar om tandborstning.

Allergier och intolerans - översikt

Symtom, behandling, råd till föräldrar och uppföljning.

Till toppen av sidan