• Du har valt: Sörmland
Barnsäkerhet

Främja barnets säkerhet i lantbruksmiljön

Att växa upp på en lantbruksgård innebär en unik miljö där hem och arbetsplats flyter samman. Gården är en spännande och lärorik plats men rymmer även betydande risker för olycksfall. Att främja en stimulerande miljö för barnets lek och utveckling är viktigt men också att se till att skapa en barnsäker omgivning.

Att växa upp på en gård

Att växa upp på en gård med lantbruk innebär att föräldrarnas arbetsplats samtidigt är barnets hem och lekplats. I en äldre rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet berättade barn om att de tyckte det var roligt att leka på gården, hjälpa till med djuren och utföra andra sysslor i lantbruket, men de var samtidigt medvetna om att risker och faror fanns [4].

Barn som växer upp i eller besöker en lantbruksmiljö har högre risk att råka ut för olyckor än barn i andra uppväxtmiljöer [1,2,3]. Det är därför viktigt att lära ut säkerhetstänkande redan från tidig ålder.

Föräldrar som själva vuxit upp i lantbruksmiljö är ofta medvetna om farorna, och strävar efter att tidigt lära sina barn ett säkerhetstänk genom att involvera dem i gårdens arbete. För barn som tillfälligt vistas på gården kan riskerna vara större.

Olyckor med dödlig utgång minskar stadigt över tid. Att bli påkörd eller påbackad av traktor eller falla ur en traktor, är fortfarande den största risken vad gäller olyckor med dödlig utgång i Sverige [5,6]. Traktorer och maskiner blir större och större och det är svårare för en vuxen att ha överblick.

Vad gäller olyckor utan dödlig utgång är statistiken sparsam. Olycksstatistik för alla åldrar visar att olyckor kopplade till maskiner, till kontakt med djur samt fallolyckor är de vanligaste orsakerna [7].

Checklista för barnsäkerhet i lantbruksmiljö

Det är viktigt att erbjuda familjen hälsosamtal om barnets säkerhet i alla åldrar. Både första hembesöket och hembesök vid 8 månader är bra tillfällen att tillsammans samtala utifrån checklista för barnsäkerhet i lantbruksmiljö.
Checklista barnsäker miljö på landsbygden.pdf

Till toppen av sidan