• Du har valt: Jönköpings län
Barnsäkerhet i hemmet - översikt

Säkra leksaker

För att en leksak ska få säljas måste den uppfylla vissa krav när det gäller säkerhet, dokumentation, information och märkning. Leksaker ska vara säkra och anpassade efter barnets ålder.

Säkerhetskrav för leksaker till barn

Flera säkerhetskrav ställs på leksaker till barn. Leksakstillverkare har enligt särskilda EU-direktiv och den svenska leksakslagen ansvar för att produkten är säker. För att en leksak ska få säljas måste den uppfylla vissa krav när det gäller säkerhet, dokumentation, information och märkning.

CE-märkning

Produkter med CE-märkning (Conformité Européenne) visar att tillverkaren eller importören följt de grundläggande krav som finns avseende funktion, säkerhet, miljö och hälsa och att produkten är kontrollerad enligt rätt procedur. Leksaker som inte har CE-märkning får inte säljas inom EU.

 

Om leksaker inhandlas via nätet är det viktigt att vara uppmärksam på om dessa är tillverkade för att få säljas i EU.

Materialet i leksaken kan vara ohälsosamt. Många kemiska ämnen, som exempelvis ftalater och olika metaller, är bedömda inom EU som farliga. De ämnena är därför förbjudna i leksaker som tillverkas i EU eller som importeras till EU från andra delar av världen.

Självlysande band och stavar av olika slag räknas inte som leksaker och har därför inte samma säkerhetskrav. Produkterna går lätt sönder vid lek och de innehåller en vätska som är självlysande vilken kan vara kraftigt retande om barnet får det i munnen eller i ögonen.

Läs mer i Rikshandboken om Kemikalier i barns miljö.

Att kontrollera barnets leksaker

Leksaker ska vara säkra och anpassade efter barnets ålder.

  • Innan barnet får använda sin leksak är det viktigt att kontrollera att det inte finns smådelar som kan lossna. Leksaken för små barn ska vara över 3,2 centimeter i diameter och för kulor, små bollar och äggformade föremål bör ha en diameter mer än 5 centimeter. Det finns en smådelscylinder som man kan använda för att se om leksaken/småsaken har rätt storlek. Ha gärna ett exemplar att visa på mottagningen och förklara för föräldrarna hur de fungerar. Allt som går att placera i cylindern kan fastna i barnets hals. Smådelscylindern har en diameter på 3,2 centimeter och finns att köpa i barnbutiker och på apotek.  
  • Snören och band som är tillräckligt långa för att nå runt barnets hals kan skada barnet.
  • Högljudda leksaker kan ge bullerskador om de ger ifrån sig mycket korta knäpp-, slag- eller explosionsljud, till exempel skallror, pipleksaker, leksakspistoler samt leksaker med varaktiga ljud som hålls nära eller alldeles intill örat, till exempel leksaksmobiltelefoner.

Tillverka egna produkter, måla och limma

Det lite större barnet tycker ofta om att tillverka egen lera och slime.

Recepten på hemgjord lera innehåller ofta stora mängder salt som kan vara skadligt för barnet om hen äter leran. Det är viktigt att en vuxen är närvarande i leken och att leran förvaras utom räckhåll för barn när den inte används.

I recepten på hemgjord slime ingår ofta lim och ibland även borsyra som inte är lämpligt för barn. Tipsa familjen om att det finns recept på slime med ingredienser som används vid matlagning, exempelvis vatten, potatismjöl, matolja och karamellfärg.

De flesta lim och färger som riktar sig till barn är vattenbaserade och innehåller inte lösningsmedel som är skadliga. Färger som vuxna använder vid målning, oljefärger bör däremot inte användas av barn.

Regionala tillägg finns, men inte för ditt val

Till toppen av sidan